Založ si blog

Problém patologickej chudoby a ako z nej von

Všetci vieme, že najmä na východnom Slovensku nám pribúda počet obyvateľov v sociálnych skupinách s najnižšou životnou a vzdelanostnou úrovňou čo z  týchto ľudí robí ťažko zamestnateľnú sociálnu vrstvu. Tieto skupiny sa vyznačujú patologickým sociálnym správaním, keď už rezignovali na začlenenie sa do normálneho života a  sú už len čistými poberateľmi sociálnych dávok. Problém je veľmi vážny, lebo uvedené skupiny obyvateľov zneužívajú solidárnosť štátu a jeho relatívne štedrú podporu rodinám s deťmi, tým, že neprerušenou produkciou detí sa udržujú v tejto štátom podporovanom programe po celú dobu ich fyziologicky reprodukčného obdobia. Dôsledkom je potom stav, že štát  v tomto prípade vlastne podporuje rast obyvateľstva vo vrstvách obyvateľstva ktoré sú pre štát najmenej ekonomicky žiadaní. Skrátene štát podporuje rast chudoby, čím ale, stále viac a viac zhoršuje situáciu produktívnej časti obyvateľstva ktorá už nestačí udržiavať vlastnú úroveň pre neustále sa rozširujúcu sa skupinu neproduktívnych obyvateľov. Sami sa dostávajú do stavu patologickej chudoby. Chorobné soc. správanie tejto skupiny nadobúda nekontrolovateľnú úroveň a vyvoláva voči vrstve obyvateľstva odpor a ešte viac túto skupinu izoluje od ostatného obyvateľstva. Dostávajú status neželaných osôb čo ich patologické správanie ešte prehlbuje. Situácie dospela do stavu že hrozia sociálne nepokoje a vzájomné napádanie sa obyvateľov ktoré sa cítia ukrivdené bez ohľadu ku ktorej vrstve patria.

Čo  s tým pokiaľ to neprerastie do neriešiteľného problému?

Okamžite:

1./ Štát musí okamžite zrušiť podporu pri narodení dieťaťa. Reprodukcia nesmie byť príležitosťou na príjem, ale len čistým záujmom rodičov o vlastné potomstvo.

2./ štát musí okamžite zrušiť podporu viacdetným rodinám ktoré automaticky sa začleňujú do ekonomicky najslabších skupín , ktorých východiská z tohto statusu,  sú pre samotnú chudobu znížené ak nie bezvýchodiskové.Treba tomu rozumieť tak že počet štátom podporovaných detí klesne na tri a z rastúcim počtom detí sa už nebude meniť.

3./ Pretože plánované rodičovstvo v týchto sociálnych vrstvách je na nízkej úrovni, treba  podporiť zodpovedné správanie sa rodičov a ekonomicky podporiť dobrovoľnú sterilizáciu žien po troch deťoch ktoré zachová prirodzenú reprodukciu obyvateľov bez toho aby v štáte rástol počet sociálne odkázaných obyvateľov.

Priebežné opatrenia:

4./  Deti treba odobrať zo sociálne nevhodného prostredia hneď po prvých náznakoch, že  v takom prostredí žijú. / ak sú prichytené pri krádeži, alebo nie je zabezpečená ich pravidelná dochádzka do školy, násilné chovanie detí, dokázané navádzanie na spoločensky nežiadúce konanie detí a pod./

5./ Treba prísne dbať na rovnosť občanov pred zákonom, aby sa nestávalo, že tieto vrstvy nie sú pokutované za priestupky z číreho predpokladu, že tieto pokuty sú aj tak nevymáhateľné. Máme tu status verejných prác ktoré musia v takom prípade nahradiť dôsledne pokuty.

6./ Rodinám ktoré evidentne majú záujem dostať sa z marazmu chudoby a začleniť sa do produktívnej spoločnosti musí byť poskytnutá príležitosť na prácu aby si vytvorili pracovné návyky aj za cenu dotovania tejto práce. Očakávať že len čisté represie niečo vyriešia je choré. Príležitosť musia dostať všetci čo o ňu prejavia záujem.

Uvítam v reakciách aj iné nápady ktoré by viedli k zníženiu počtu obyvateľov patriacich do spoločensky nežiadúcich vrstiev a hlavne nápady ako zabezpečiť ich resocializáciu do spoločnosti.

Poslancom SMERU

25.02.2012

Vážení poslanci za SMER-SD! Som sympatizant vašej strany a preto mi záleží na tom aby si strana Smer -SD udržala náklonnosť veľkej časti obyvateľstva aj po voľbách. Preto by som Vás rád upozornil na problém s neprimeraným odmeňovaním v štátom kontrolovaných podnikoch. Verejnosť veľmi citlivo vníma neprimerané platy a ešte viac neprimerané odmeny pre vrcholový [...]

Sviatky pokoja pre všetkých

24.12.2011

Všetkým priateľom, ale aj tým ktorí má nemajú celkom v obľube želám príjemné sviatky a pohodu v kruhu svojich blízkych. Želám Vám Nech sviatočný večer prestrie stôl hojnosti Nech žiadna topánka dnes nechýba. Nech stromček vydá darčeky radosti Nech deťom oči svietia jak hviezdičky Nech zdravie Vám slúži a nepustí bôľ Nech grošík Vám stále vo vrecku [...]

Ako panstvo z SaS o česť a čisté gate pridú

06.10.2011

Po včerajšej tlačovke Smeru som netrpezlivo očakával, čo na nekompromisné potvrdenie toho, že Smer Euroval pri hlasovaní nepodporí a nechá sulíkovcov dohrať divadielko do konca, povedia menovaní. Neprešlo ani 24 hodín a už sa hrdinovia ukazujú, že za teplé fleky pri korýtkach sú ochotní obetovať aj vlastnú česť a vlastné presvedčenie.To, ale sme viacerí očakávali [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 38552x
Priemerná čítanosť článkov: 3505x

Autor blogu

Kategórie